сряда, 20 август 2014 г.

КОМЕНТАР по " Огнена " на Кристин Кашор / " FIRE "




Здравейте!
Днес ще направя своя коментар по бестселъра на Кристин Кашор " Огнена " , която прочетох преди броени минути с почивка само да обядвам.  Книгата се чете буквално на един дъх, стига да преминете началото от 20-30 странички и да навлезете в нея. Както казвам аз, най-трудната част от четенето на една книга е да я започнеш. Книгата е нещо като продължение на дебютния й роман " Даровита " , която също прочетох миналата година и ми е в списъка с любими фентъзи книги, но и преспокойно може да се прочете като отделно заглавие.

Но за какво се разказва в книгата?
В кралството Делс властта е в несигурност. Разбунтували се лордове се канят да свалят младия клал Наш от престола, а единствената, която може да му помогне е Тя. Файър е човек-чудовище и, надарена с невероятна красота, може да проникне в ума на всеки, да чете мислите и да го кара какво да прави. Но тя не злоупотребява със силата си, защото не иска да заприлича на жестокия си баща Кансръл, причинил много нещастия на кралството. Но един ден пред портите й се появява Бриган - един от братята на краля и я кани в двореца за да прониква в съзнанията на шпионите, пратени от враговете на короната. Файър изоставя приятеля си от детството Арчър, който е и силно влюбен в нея, за да замине. В кралството я очакват много интриги, лъжи, тайни кроежи и мъничко любов. Но за да стане красивото чудовище щастливо,  първо трябва да спечелят войната.

СИЛНО препоръчвам книгата на всички фентъзи фенове! Сега ще се опитам да дам отговори на вероятните въпроси изникващи в ума ви. Надявам се да ви убедя да си я закупите!

Има ли романтика в книгата?
Ако сте чели Даровита ще знаете, че авторката подхожда много бавно и прецизно към тази тема. Ще трябва да минете доста страници, докато видите омразата на героите да се превръща в любов. Много нежна и ненатрапчива, любовта, за жалост на романтиците, остава на по-заден план, за да се фокусира върху основните събития.
Ами героите?
Ако познавате творчеството на Кашор ще знаете, че героите са развити просто перфектно. Постепенно и с някои ретроспекции. Влюбена съм в тях.Сякаш им е придала тяло и дух...
"Спиращ дъха... Кашор е писателка с рядка дарба да даде на един фентъзи роман истинска дълбочина".
Лос Анджелис таймс

Колко струва?
http://www.book.store.bg/cgi-bin/catalog.cgi#rating
Цената от 15.90 е приемлива за почти 350те страници и ви уверявам, че няма да съжалявате, че сте си дали парите. Повече за книгата на линка по-горе.
Къде мога да я намеря?
Книгата е популярна, така че можете да я намерите онлайн,  както и в повечето книжарници като Хеликон, Хермес и др. Аз лично я очаквах с нетърпение и я закупих няколко дни след официалното и излизане в България от store.bg в началото на декември. Пазих си я за лятото, когато имам повече време да чета.
Заслужава ли  си?
ДА. И все пак държа да отбележа, че всеки си има вкус. Книгата със сигурност ще се хареса на повечето юноши, но е и подходяща за по-възрастна аудитория. Няма възрастови ограничения за литературата. :)
 
Герои: 10/10
Сюжет: 10/10
Развръзка:9/10
Крайна оценка: 10/10





Вижте инфо за книгата в Уикипедия:  http://en.wikipedia.org/wiki/Fire_%28Cashore_novel%29
Вижте предхождащия я роман " Даровита": http://www.book.store.bg/cgi-bin/catalog.cgi#rating
Вижте инфо за неизлязлата все още в България трета част на поредицата " Битърблу " : http://graceling.wikia.com/wiki/Bitterblue_%28Book%29
(ще напиша пост когато излезе и коментар по нея, когато си я купя и прочета, вероятно през 2015г.)
Вижте коментара ми по " Вината в нашите звезди " / " The Fault In Our Stars " :
http://assyaing.blogspot.com/2014/08/fault-in-our-stars.html

Не забравяйте да следите блога ми и да драснете коментарче под поста. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар